Végh-Fodor Mónika: Mesetréning




FÜLSZÖVEG:



Mesés változások 1 hónap alatt – ezt ígéri ez a mesés-önismereti program annak, aki végigmegy a könyvben szereplő népmesék és műmesék útján. Minden napra egy mese(tréning) – egy hónapon át. A mesékhez gyakorlatok kapcsolódnak, amelyek segítik az önvizsgálatot, az önismeretben való növekedést. A mese maga az élet, az élet pedig mese. Ez a Mesetréning alapállása, és ezt mutatja meg Olvasóinak is. Milyen a mesés élet? Olyan, amelyben célokat és vágyakat lehet megfogalmazni, és ezeknek a megvalósulásához el is lehet jutni. Hogyan? Ha végigjárjuk a mesehősök útját. A régi emberek tudták ezt, a ma embere pedig kezdi újra felfedezni. A mesék úgy működnek az életünkben, mint egy jó tréner: segítenek előhozni legjobb önmagunkat, segítenek felismerni a bennünk rejlő lehetőségeket. Utat mutatnak, kalauzolnak, ha elakadunk az élet sűrűjében. Ez a könyv bebizonyítja, hogy a felnőtt embernek is érdemes a mesék felé fordulnia. A mesés élet pedig jön, ha jönni engeded.




Köszönöm a recenzió lehetőségét a szerzőnek, akinek ITT találhatjátok meg az oldalát :))



Érdekes időzítése tud lenni néha az életnek, szinte egy időben kaptam meg Mónika könyvét olvasásra, és olvastam el Béres Judit felhívását, hogy a PTE biblioterapeuta képzést szervez Budapesten is, nem csak Pécsett.
Habár ez utóbbi nekem nagyon sok elfoglaltságot jelente az ELTE Btk befejezésével egy időben, a meseterápia, mesetréning, biblioterápia mindig is izgatta a fantáziámat. Nos, most kaptam egy adag kóstolót, egészen pontosan 31 mesényit.

Végh-Fodor Mónika alapvetése az, hogy a mesék elsősorban a felnőtteknek készültek a régmúltban, nekik szolgáltak életvezetési tanácsokkal, tanításokkal. A két Grimm fivér munkássága nyomán kerültek be az olykor véres történetek, lecsupaszítva, megszelídítve a gyermekszobákba, gyerekek könyvtáraiba.
Könyvében négy hétre bontja fel a meséket és a hozzájuk kapcsolódó gyakorlatokat. Kiindulunk az életerő növeléséből, aztán egy hétig a harmóniát igyekszünk fejleszteni. A harmadik és negyedik héten a sikeresség és a boldogság kerül középpontba. 
Minden mese után általában áll egy-egy önfejlesztő gyakorlat is, amik magukban talán nem újdonságok, éppen csak a hozzájuk társított történet mentén jelentenek plusz megértési pontot.


Nekem a kedvenc gyakorlatom a Célok üvege volt, ami az Aladdin és a csodalámpa meséhez kapcsolódik. Pár éve elolvastam az Ezeregyéjszaka meséit, nagyon meglepő élmény volt, hogy mennyire elferdítette a Disney rajzfilm az eredeti történetet.
 A Célok üvege gyakorlat azt javasolja, hogy írd fel különböző apró cédulákra életed céljait, a legfontosabbat pedig ragaszd kívülre. Aztán helyezd ezt az üveget a szemed elé, hogy mindennapokban se téveszd el a céljaidat.
Egyszerű, de hatásos figyelmeztetés – aki naplót, határidő naptárat, bullet journalt vezet, az hozzászokik a célok tervezéséhez, de aki csak ad hoc éli a hétköznapjait, az sajnos egy idő után úgy élheti meg, hogy lemarad a többi emberhez képest.
Én még ehhez azt tenném hozzá, hogy nem szabad porosodni hagyni egy ilyen üveget, mint ahogy a terveket is felül kell vizsgálni 3-6 havonként!


Tersánszky Józsi Jenő klasszikus műve, a Misi Mókus kalandjai volt az egyik hónapzáró mesesorozat. Remélhetőleg mindannyian emlékezünk rá gyermekkorunkból, de manapság szomorú aktualitása van. Misi mókus farka fekete, nem vörös, mint a többi mókusé, ráadásul a szófogadás sem erőssége.
Sok kisgyermek szenved ettől az iskolában is, elég egy pici különbség, már megbélyegzi őt akár a tanítója, akár a társai, és bizony-bizony a másság érzésétől, élményétől nehezen lehet megszabadulni.
Végh-Fodor Mónika azonban nagyon helyesen úgy gondolja, hogy a gyerkőc mellé kell állni szülőként, és türelemmel kivárni, míg a saját Misi mókusunk megtalálja az Örökké termő csodafáját.


Ez a könyv nagyon jó kezdett a meseterápiába, amit én hiányolok belőle az a szakkönyvi szókincs, illetve a bibliográfia, a felhasznált források jegyzéke.
De jó szívvel ajánlom, a biblioterápia iránt érdeklődőknek, izgalmas, ahogy összefonódik a mese értelmezése, és az önfejlesztés.
Kitűnően sikerült első könyv
, további sok sikert és ihletet kívánok a folytatáshoz!


Könyvet itt tudjátok megrendelni, a tartalomjegyzék elolvasása mellett:
https://www.konyvesbolt.online/Mesetrening

Beleolvasó - egy Mátyás királyhoz kapcsolódó, tanulságokban bővelkedő mese:
http://konyv.guru/izelito-mesetrening/


Megjegyzések