Norbert Winney: Sárkányok, ​farkasok és almák


FÜLSZÖVEG:
Közhírré tétetik! 
Aki megmenti a királylányt a sárkánytól, elnyeri a kezét és vele a fele királyságot!

Vízfüttyő Loson a nincstelen tizenhárom évesek magabiztosságával vág neki a kihívásnak, hogy egyik kalandból a másikba csöppenve egy életre elköteleződjön az izgalmak mellett. Mesés környezetben játszódó fordulatos kalandjai során sárkányokat tüzel fel, boszorkányokat cselez ki, farkasemberekkel néz farkasszemet, királyokkal alkudozik, lovagokkal és törpékkel akasztja össze a bajuszt, sőt magával a Nagy Kaszással, a Halállal is meg kell küzdenie. 
Humorban bővelkedő történetei különleges, ám ismerős világának különböző szegleteibe kalauzolják el az olvasót, Óperencián innen és túl…
A sorozat első kötetében Vízfüttyő Loson három kalandját izgulhatjuk végig.


Újfent a Líra hőség akció keretében megvásárolt könyvről hozok véleményt, ezúttal csak rövidet. Megmondom őszintén, nekem ez a könyv már tervben volt; éppen tavasszal morfondíroztam azon, hogy írok a kiadónak, lenne-e rá lehetőség, hogy két évvel ezelőtt megjelent regényről írjak értékelést.
Hát imáim érdekes módon meghallgatásra kerültek, most azon elmélkedem, hogy mit kívánjak jövőre ilyen 70 %-os akcióra...

Félretennem a tréfát és a szóviccet igazából nem nagyon kell, mert a kötet java része erre épít. Norbert Winney humora nekem leginkább Chandler Bing-et juttatta eszembe a Jóbarátokból, fanyar volt, néha helyzetkomikum, de elég gyakran szóvicc.
A történetek karakterei közül a főszereplő Loson, illetve a helyi boszorkány, Háromkalapi Rozál tetszett a legjobban. Loson időnként kicsit nehéz fejű, de talpraesett csavargó, mint Aladdin;  a banya meg csak megtévesztésből boszorkány, amúgy aranyból van a szíve.

A fülszöveg leírja, hogy három mesefeldolgozást tartalmaz a kötet, az első sikerült a legkevésbé, szerintem, java részben a szereplők bemutatására szolgál.
A második, Piroska és a farkas kicsit vérszomjas, de nagyon izgalmas; a harmadik, a Hófehérke pedig volt az, amin tényleg jókat kacarásztam. A kóbor királyfi, Stankivaan Fejezord neve olvastán is vihogtam már, de a hét törpe is igen szórakoztató volt.
Viszont amire felhívnám a figyelmet, és amiért majd várom a folytatást, azok a nevek, amiket kitalált Norbert: Ravaldoria, Vholkográd, Valdorov király, Gradiellova hercegnő, Hórózsa, Nonocculari Hensen boszorkányképző :)
Engem kenyérre lehet kenni az ilyen eredeti, nyelvi csavarokban bővelkedő megoldásokkal. 

Én azt mondanám, hogy ez egy kellemes hétvégi, vagy nyári könnyed olvasmány, igazi kikapcsolódást nyújtó fantasy, két nehéz könyv között, vagy csak agyunk pihentetésére.

Még egyszer ITT lehet kapni extra olcsón, még augusztus végéig ;) 

Megjegyzések