Matt Haig: The Truth Pixie


"Wherever she is, whatever the day,
She only has one kind of thing to say.
Just as cats go miaow and cows go moo,
The Truth Pixie can only say things that are true."

A very funny and lovable tale of how one special pixie learned to love herself. The Truth Pixie is an enchanting, rhyming story that will delight younger readers - with words by the bestselling mastermind Matt Haig and pictures by the inky genius Chris Mould.




Párszor már említettem, de sosem elégszer, nekem Matt Haig az idei év egyik felfedezettje, akit rögtön szívembe is zártam.
Matt szintén twitter mániás, ez biztosan rengeteget nyom a latba, de még inkább az az őszinteség, amivel kezeli a depresszióját és beszél a betegségről. A Miért érdemes életben maradni? című könyve lett/lesz nálam az év kedvenc non-fiction, vagyis nem fikciós, ismeretterjesztő olvasmánya, éppen a lehengerlő bizalom miatt, amivel megosztja érzéseit, élményeit, félelmeit.

A pszichés, tehát lelki egészség pont ugyanúgy fontos mint a testi egészségünk, és ez nem is volt kulturálisan szétválasztva még itt az európai-nyugati világban sem Descartes előtt. Az ő testi-lelki kölönválasztó elve óta kezeli a tudomány nálunk egyénileg ezeket a problémákat, holott az ázsiai világban jól tudják: a lélek betegsége megfertőzi a testet. Pontosan erről szól a rák: a lelki túlpörgés, sressz kezdi el lebontani az ember szervezetét.



A rossz napok tesznek téged azzá, ami vagy - szabadon így fordítható le Matt gyerekkönyvének félelmetes igazsága, amiben a kis Igazmondó pixie (tündérke) egy kislánnyal beszélget. 
A kötet rövid és verses mese, nem irigylem a Kolibri kiadót, akik itthon Matt gyerekkönyveit adják ki, ha megkísérlik majd lefordítani a könyvecskét. Ahogy a feljebb mellékelt képen láthatjátok, a pixie egy mellékszereplő a Karácsony apó trilógiából. 
A kötet eleve úgy készült, hogy segítsen a bánatot, lelki problémákat feldolgozni a gyerekeknek. 




A főszereplő tündérke, Igazmondó Glimpi finoman szólva sem boldog attól, hogy kénytelen mindig kimondani az igazat, és mivel számtalan konfliktusban, csetepatéban, balhéban volt része az igazmondás átka miatt, inkább egy kunyhóban él, egy kisegér társaságában.
A könyvből, a pixieből árad a meg-nem-értettség, magány, elszigetelődés, különcség érzete, és ez tényleg minden emberi lénynek ismerős lehet.





A pixie élete aztán mesésen megváltozik, mégpedig akkor, amikor találkozik egy emberi kislánnyal. Chris Mould illusztrációi természetesen fantasztikusan kiegészítik a szöveget, plusz értelmezést adnak a szavaknak. 

Mutatom a legnépszerűbb képet is, ami már körbejárta a twittert, facebookot, instagramot is: 




Lesznek emberek, akiket szeretsz,
de nem maradhatnak veled örökre,
És lesznek dolgok, amiket nem tudsz majd megjavítani,
hiába vagy eszes.

Akik értenek angolul, azok érzik, hogy milyen nehéz rímet találni ezekre az okos szavakra...

Nekem természetesen nagyon tetszett ez a kis könyvecske, szívesen ajánlom, be fogom rakni a megrendelt trilógia mellé a karácsonyfa alá :)

Összes kép forrása:
https://twitter.com/matthaig1/media



Megjegyzések