Marlo Morgan: Vidd ​hírét az Igazaknak



FÜLSZÖVEG :

Egy ​amerikai orvosnő merész, páratlan kalandba keveredik, amikor elfogadja egy ismeretlen ausztrál bennszülött törzs, az Igazak népe hívását, és velük megy négy hónapos vándorútjukra, keresztülszelve a távoli kontinens kietlen pusztaságát. A 2200 kilométeres út során nap mint nap bizonyítja kitartását, ezért nomád társai befogadják, és készséges türelemmel beavatják évezredes kultúrájukba – ő pedig megtanulja, milyen ereje van az őszinteségnek, megismeri az életben maradás rejtélyeit, megtapasztalja a test és a lélek összhangját, a tánc és az ének gyógyító hatalmát. Majd pedig teljesíti, amire kérik, és közvetíti az Igazak üzenetét, amely minden emberhez szól: fogadjuk el, hogy minden élőlény ugyanannak az univerzumnak a része, találjunk vissza a természetbe, és vigyázzunk a Földre. Belső világunkban pedig szabaduljunk meg az értelmetlen elvárásoktól, és találjunk értelmes célt az életünknek.

Marlo Morgan 1991-es regénye rögtön nemzetközi hírű bestseller lett; az azóta eltelt több mint két évtized lankadatlan érdeklődése pedig a modern klasszikusok sorába emelte.

Eredeti megjelenés éve: 1990

Köszönöm az olvasás lehetőségét a Partvonal kiadónak!




"Okosan válassz, mert amit kérsz, azt meg is kapod."Ezt állítólag Marlo Morgan édesanyja mondta a szerzőnek még évekkel a híressé vált könyve megírása előtt. Próbáltam rákeresni, hogy mi lehet Mrs Morgan igazi foglalkozása, de a kiadója, a HarperCollins oldalán csak ennyi van: health-care professional (egészségügyi szakember). Az a helyzet, hogy könyvének hősnője kifejezetten orvosnak vallotta magát a történetben, és ugyebár ez még csak az első furcsaság.
Számomra a rejtett felsőbbrendűség világosan kiolvasható volt a kötet elején, például a berzenkedés az ausztrálok pénzérméi, bankjegyei kinézete miatt; hogy nem kaphat „rendes” amerikai kávét. Arra szemöldököt vontam, hogy nem számított a jobb oldali kormányzásra, hogy másik fajta lesz a villamos készülékek dugója, vagy hogy éppenséggel egy bennszülött törzset új ruhával, cipővel, táskával próbált lenyűgözni. Először ezek az apróságok tették hihetetlennek ezt a könyvet, és ránéztem a moly értékelésekre, goodreadsre is. 

Nos hát, nem minden, önmagát igaz történetnek mondó mese az, Marlo Morgan könyvei pedig az ausztrál bennszülöttek szerint nem azok
Szerintem jóval jobban járt volna, ha fikciónak próbálta volna előadni a művét, mert akkor simán lehetne Paulo Coelho Alkimistájához hasonlítani. 
A történet lényege, hogy a főhős kalandokba keveredik a sivatagban, és átélt élményei során megtalálja önmagát, megtapasztalja azt, hogy részese a Világmindenségnek. Egy-egy ilyen belső utazást képletesen leíró kötet mindig szerezz magának rajongókat, Coelho könyve akkor, mikor én olvastam például nagyon jókor jött. 
Morgan műve kevésbé fogékony időszakomban kapott el, de azért nem írnám le teljesen a nullára. Habár a telepatikus beszélgetés inkább a fantasy határát súrolja, jócskán voltak a könyvben okos gondolatok, amiket feljegyeztem a határidőnaplómba. 

"Sosem érted meg a vezető szerepét, ha nem érzed magadon a felelősséget. "


"Ha egyvalaki győz, akkor az összes többi veszít. Mi ebben a mulatságos? A játék arra való, hogy jókedvre derítsen. "

Az üzlettel kapcsolatos véleménye, "az üzlet célja az üzlet" is nagyon találó megfogalmazás volt.

Még volt egy apróság, ami nekem nagyon tetszett, ez pedig a bennszülött törzs ünneplése. Nem születésnapot, névnapot ünnepeltek, habár önmaguk választották saját neveiket, hanem az önfejlődést. Ha egy tag azt jelentette ki, hogy úgy érzi sikerült fejlődnie önmagához képest, sikerült elérnie valamit önmagával kapcsolatban – nos, akkor ünnepeltek. 
Belegondolva, kicsit (nagyon) teljesítményhajhász világunkban ez nem biztos, hogy jobb módszer lenne, könnyen vezetne hazugságversenyhez, ugyanúgy, mint a lájkok, rajongók vételéhez manapság. De szűk, családi, vagy baráti körben izgalmas ötletnek tartom. 

Könnyű, gyors olvasmány, mint írtam, a Coelho, vagy a természetfölötti, fantasy rajongóknak javaslom az olvasását.
Vagy pedig azoknak, akik pont úgy vannak, mint én idén, hogy igyekeznek kilépni a komfortzónájukból, és komolyan veszik: a könyvek lehetőségek.
Éljünk velük! :)

A KÖTET ITT VÁSÁROLHATÓ MEG A LÍRA OLDALÁN KEDVEZMÉNYESEN! :)

Megjegyzések