Témázunk - Könyvtárba járunk!

MTA könyvtára, saját fotó

Mit rejtenek a polcok? – könyvtárakról és könyvtárhasználatról az e havi Témázunk körbeposzt alapfelvetése, és valószínűnek tartom, hogy nem nagyon volt kérdéses, hogy miért kaptam ezúttal meghívást :) Amit persze nagyon-nagyon köszönök, igyekszem majd sok-sok saját fotóval meghálálni!

Könyvtárosnak lenni jó, azt tudom mondani így lassan két hónap munkaviszony után, és nemcsak azért, mert viszonylag egyszerű munka. A viszonylagot azért kell megjegyezni, mert bizony minden meló, ami emberekkel való foglalkozást, sok ember kiszolgálását jelenti, az macerás, de ha épp nincs semmilyen olvasónkkal semmi gond, egy könyvmolynak a földi Paradicsom sok-sok könyv között létezni.
Nem mintha az olvasásaim mennyiségét eddig ne tudtam volna a melóhelyen kívül kiélni, hiszen idén már többször említettem: bérletem van a 49 fiókkönyvtárral rendelkező Szabó Ervin hálózatba.
Tudok élni :D

MTA könyvtár, folyóirat olvasó


A bérlet ötlete nem az én fejemből pattant ki, hanem az egyik helybeli könyvtáros javasolta, mert nálunk a kerületben kettő fiókkönyvtár van, és még viszonylag közel, 40-45 perc utazással elérhető a Szent László téri nagykönyvtár, ahol egyedül 200 ezer kötet található.

Igen, kétszázezer, jól látjátok - ez az amiben a könyvtári rendszer egyedülálló, a rendelkezésre álló mennyiség. Én évi 200 könyvet olvasok, tehát a Szent László téri könyvtárat cirka ezer év alatt ki is olvashatnám... persze feltételezve azt, hogy nem kölcsönzök a munkahelyem 400 ezres állományából, vagy a KSH könyvtár 1 millió kötete közül, ahol szintén tag vagyok ;)



Ez utóbbi kép már a saját munkahelyemről származik, OIK, tömörraktár.
 A nagyobb könyvtárakban mind ilyen fémpolcok vannak, amik síneken elmozdíthatóak, ha ezeket a pofás kis kormánykerekeket elforgatják. Ilyen van nálunk, de az OSZK-ban, a nemzeti könyvtárunkban; a KSH-ban, az MTA-ban, a Központi Szabó Ervinben is.
Helytakarékos, és rengeteg súlyt elbír, meglepő módon pedig nem olyan nehéz tekerni sem, nálunk két nő is van a raktárban, az egyik pont a raktárvezető.

Olvasóterem, OIK, még olvasók előtt


Mennyiségek után pedig következzenek a piszkos anyagiak, vigyázat, matekozni fogunk - de megéri velem maradni!
Hozzánk évi 3,500 Ft-ért lehet beiratkozni, a KSH-ba 3 ezerért, a FSZEK (Szabó Ervin) könyvtári bérlete évi 9,400 Ft. Ez utóbbi biztos drágának tűnik elsőre, de 49 helyre tudsz vele menni kölcsönözni, könyvtáranként 8 darab könyvet tudsz kihozni egy hónapra.


Manapság a könyvárak 3-4 ezer forint között tendálnak, tehát egy könyv áráért havi 8 darabot tudsz átlagban minden típusú könyvtárból kikölcsönözni - akinek ez nem biznisz, az kicsit számoljon utána.
(Háromezerért elhozhatsz 24-32 ezer Ft értékű könyvet.)

A szabályok persze minden helyen kicsit mások, és igen a közkönyvtárakban, szakkönyvtárakban nem a megjelenés utáni napon fogod kezedbe kapni az éppen kinézett újdonságot.
Tapasztalatom szerint a Szabó Ervinekben egy-két hónap átfutási idővel érkeznek az újdonságok, a KSH és nálunk is ennél hosszabb idő, legalább 3-4 hónap kell, hogy frisset tudj olvasni.
Az újdonságok esetében arra sem árt figyelni, hogy rövidebb határidőre kölcsönözhetőek, és nem hosszabbíthatóak. Szintén rövid kölcsönzési határidejűek a CD, DVD-ék, sőt, vannak olyan könyvtárak, amikben az audiovizuális anyagokért fizetni is kell!


De addig is, míg megérkeznek a friss megjelenések, bőven lehet szemezgetni a régebbi kiadványok között, nálunk főleg szépirodalom a gyűjtemény, de rengeteg, 20 ezer nyelvkönyvünk is van.
Nálam már évek óta az a szabály, hogy mivel kevés helyem van itthon, csak azokat a könyveket veszem meg, amiket már elolvastam, és biztosan tudom, hogy szívesen elolvasnám újra.
Minden másra ott a tagságim, amiből persze nem árt többnek is lenni, mert mindegy könyvtár gyűjtőköre kicsit más.


KSH-ban minden van, ami az OSZK-ban, a nemzeti könyvtárban is, tehát a nagyon ritka, megszerezhetetlen egyetemi szakirodalomért azt a két könyvtárat kell rohamozni. Szabó Ervin fiókok esetében kicsit a helyi könyvtárosokon múlik az állomány, ők kérhetnek a központtól. Kőbányán meglehetősen gyakran találkozom egyik kedvenc műfajommal, a non-fictionnal, vagyis ismeretterjesztő, gazdasági, marketinges, önfejlesztő, pszichológiai könyvekkel. A HVG könyveknek külön polca van, de elég jelentős a könyvtári tanulmányokhoz szükséges szakirodalom, ETO táblázat, Hajdú tanárnő osztályozáselmélet tankönyve, vagy éppen Monok István könyvtörténeti munkái. Ezeken felül olvasáspedagógiai művek is számosan megtalálhatóak, külön van gyereknevelési könyves részleg, és elég sok feminista olvasmány is :)


A kerületi két kisebb FSZEK mindegyike kicsit más profilú, talán a kisebbikben több a szórakoztató kötet és a gyermekkönyv, míg a a kerületközpontban található nagyobb könyvtárban a fajsúlyosabb szép- és szórakoztató irodalom túlsúlya jelentős.
Tehát ki kell tapasztalni, mert minden könyvtár picit más, más közönséget is vonz be, más programokat is szervez.

Végül két moly zónát ajánlanék a figyelmetekbe, az egyik a poszt címadója is: Könyvtárba járunk! zóna, ahol láthatjátok, hogy melyik könyvmoly milyen klassz könyveket vett ki. A másik pedig a Könyvesboltban/könyvtárban történt zóna, ahol életünk kicsit árnyasabb, morbidabb, vagy éppen viccesebb oldalát mutatjuk be :)
Ezen a héten az überelhetetlen hajmeresztő sztori a könyvszekéren árusító lányé, akinél könyvégetésre kerestek könyvet (sicc!)




Remélhetőleg a többieknek nem lesz ennyire fura sztorijuk a könyvtárakról ;)
Körbeposztolók:

Megjegyzések

  1. Tök érdekes poszt volt, köszönöm, hogy megírtad :) Az olvasóteremről készült kép pedig igen hangulatos, szívesen tanulgattam volna ott fősulis koromban :D Nálunk (Velence) a beiratkozás körülbelül 2000 forint körül van, de hát ez szerintem lófing (már elnézést), ahhoz képest, jogy mennyibe kerülnek a könyvek. Ráadásul nagyon széles a választék, a könyvtárosok próbálnak olyanokat rendelni, amire nagy az igény. Pl. külön van egy gyerekmese szoba, külön szekrény a krimiknek, ifjúsági/VP-s könyveknek, szóval odafigyelnek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, szerencsére lassanként mindenhol szétszedik az állományt, jobban forog is úgy, meg hasonlít a való élethez, a könyvesboltokhoz. Anno pár éve hozták be, csak újításként, még vannak olvasók, akik nem szívlelik :)

      Törlés
  2. Szuper, hogy te is beszámoltál - sok újdonságot megtudhattam így a Bp-i könyvtári viszonyokról :)))) A munkahelyhez azt hiszem még nem gratuláltam - egyúttal ezt is megteszem <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dehogynem, twitteren :) ó, a tiéd is izgalmas volt, mivel közkönyvtár vagytok, mások a feladataitok.

      Törlés
  3. Nagyon klassz volt ilyen szakmai szemmel is belelátni a különböző könyvtárak állományába, köszi a részletes kifejtést! :) Gratulálok a munkához is, és még sok örömteli évet kívánok neked! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, lehetett volna még ennél részletesebb is. A vicc az, hogy én mindig háttérmunkára akartam kerülni amíg az egyetemen tanultam, erre ülök a kölcsönzőben, beiratkozáson, csoportot vezetek körbe :D

      Törlés
  4. Nagyon hangulatos, szuper képeket lőttél! És tetszett ez a részletes bemutatás, meg hogy mennyi mennyi könyvtárban vagy tag. Valóban anyagilag is nagyon remek lehetőség ez! Ha egyszer elfogynának az itthoniak (haha :D )akkor tuti így kezdeném újra én is, hogy nem halmozok hanem tényleg csak az arra érdemeseket veszem meg. Persze akkor is mindig beficcenne valami, és olyan szép az otthoni könyvtár is ;)

    VálaszTörlés
  5. Wow! Ezek a polcok mennyire jók már! És hát amúgy ennyi készletre, kellenek is az erős, strapabíró polcok! Nemrég voltam a KSH könyvtárban és az egyik könyvtáros körbevezetett, nekem nagyon tetszett, sok-sok olvasnivaló is volt otthon, de most azért megtudtam hogy nem annyira gyorsak a beszerzéseik :D Mondjuk azóta elköltöztünk onnan és bár útbaesik, de itt a kicsi kerületi könyvtár is megteszi. Még úgyis friss tag vagyok, és csak oda iratoztam be, nekem most ennyi bőven elég lesz. Szuper képeket tettél a bejegyzésedhez, nagyon menő hogy ilyen jó munkahelyed van! *irigykedem*

    VálaszTörlés
  6. Azta ... leesett az állam. Egyrészt a belsős infóktól, másrészt az évi elolvasott könyveid mennyiségétől. Nagyon jók ezek a képek, egyszer szívesen belesnék én is a kulisszák mögé, az mindig sokkal érdekesebb :) Tetszik, hogy te is vázolod a könyvtár költség oldali pozitívumát. Komolyan, már két könyv kikölcsönzésével megtérül és hát valljuk be, nagyon ritka az, amikor az ember csak két könyvvel megy haza. Régóta gondolkozom, hogy a szép nagy központiba is be kellene iratkoznom, lehet, hogy te leszel ennek a végső "lökése" :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Felhívom rá a figyelmet, hogy a blogon a megjegyzések MODERÁLÁS után kerülnek fel; illetve hogy a megjegyzés írója tudomásul veszi, hogy adatait (nevét és online elérhetőségét) ÖNKÉNT adta meg. Harmadik félnek, vagy reklámcélra nem használom fel senki adatait!