Önfejlesztés és/vagy életvezetés

Oprah Winfrey (eredeti nevén: Orpah Gail Winfrey, Kosciusko, Mississippi, USA, 1954. január 29. –) amerikai televíziós műsorvezető, alkalmi színésznő, producer, üzletasszony.
Az igazi hírnevet a saját nevével fémjelzett The Oprah Winfrey Show hozta meg 1986-ban, amely egy Amerikában futó beszélgetőműsor (tervei szerint 2011-ig). Egyike a 20. és 21. század leggazdagabb és legbefolyásosabb amerikai személyiségeinek.
https://en.wikipedia.org/wiki/Oprah_Winfrey





Vannak véletlenül kezembe akadt könyvek, amiket a visszahozott könyvtári könyvek közül szoktam kibogarászni. Oprah Winfrey könyve, Amit biztosan tudok abszolút ilyen kincs volt, amit dicsértem már a molyon és megosztottam a fészbúkon is az értékelésemet.
Leírás:
A filmkritikus Gene Siskel megkérdezte Oprah Winfrey-t: „Mi az, amit biztosan tud?" 
Ez a kérdés arra késztette Oprah-t, hogy számot vessen életével, és az O, The Oprah Magazine-ban elindította „Amit biztosan tudok" című rovatát. Az elkövetkező tizennégy évben hónapról hónapra megjelentetett egy-egy írást a fenti címen. Ezekben az években vonult vissza, és hagyott fel a The Oprah Winfrey Show-val (ami a maga nemében a legnagyobbra tartott műsor a televíziózás történetében). Ekkor alapította meg saját televíziós hálózatát, lett Amerika egyetlen fekete milliárdosa, kapott tiszteletbeli doktori fokozatot a Harvardon és Elnöki Szabadság Érdemrendet. Jöttek-mentek életében a barátok és kollégák, ekkor vesztett el házi kedvenceket és nevelt helyettük újabbakat, és ekkor ünnepelte meg ötvenedik, majd hatvanadik születésnapját. Mind ez idő alatt végig lelkesítő, bölcs tanácsokkal szolgált az élet dolgairól ebben a rovatban. E bölcsességeket és gyöngyszemeket átdolgozott formában, egy kötetben először veheti kézbe az olvasó. Az Amit biztosan tudok egy gyönyörű könyv, tele szívet tápláló felismerésekkel. A témakörökbe foglalt esszék – öröm, rugalmasság, kapcsolatok, hála, lehetőség, áhítat, tiszta fejjel, hatalom – ritka bepillantást nyújtanak a világ egyik legkülönösebb asszonyának világába. Őszinte, megrendítő, lelkesítő, felemelő, erőt sugárzó szavaiban az a fajta bölcsesség és igazság csillan meg, amire olyannyira szomjazik minden olvasó. A szerzőről Médiabefolyását felhasználva Oprah páratlan kapcsolatot alakított ki a legkülönbözőbb emberekkel szerte a világon. A felsőfokban emlegetett, díjnyertes The Oprah Winfrey Show háziasszonyaként és producereként huszonöt éven keresztül szórakoztatta és gondolkoztatta el nézők millióit. Világhírű médiajelenség és filantróp, napjaink egyik legnagyobb tiszteletben tartott és legkörülrajongottabb közéleti személyisége.



Értékelés:
Aki teheti, és találkozik eme kötettel, ne álljon neki ellen, mert szerintem 4 nagyon biztos csillag jár a könyvnek, ami nem túl eredeti, ahhoz több benne az idézet, vagy átültetett ötlet;
viszont Oprah maga több millió csillagot érdemelne azért, hogy egy véletlen zabigyerekből, szexuális bántalmazáson, szegregáción át, milyen fantasztikus és elsőrangú követendő példává nőtte ki magát. „Ha sikeres akarsz lenni, legyél kiváló!” gyerekkori mottóját maximálisan túlteljesítette :) 
Jó könyv volt, szívesen fogom pár év múlva újból kikölcsönözni.
Oprah könyve nyolc fejezetbe rendezi írója tudását, tanácsait; ezek pedig: Öröm, Rugalmasság, Kapcsolatok, Hála, Lehetőség, Áhítat, Tiszta Fejjel és Hatalom.
Két idézetet ragadnék ki, amiket felvittem a molyra, elsőként a kapcsolatokról szólót: Minekután ezrekkel beszélgettem az évek során, megtanultam, hogy minden embert egyetlen közös kívánság mozgat: a megbecsülés vágya. Szeretnénk, ha elismernék érdemeinket.
 
Volt egy időszak, amikor Oprah olyan műsort vezetett, amiben a megcsalókat leplezték le a párjuk előtt, de visszatekintve ezt már hibának tartja. A kapcsolatokról szóló részt azzal kezdi, és nagyon is egyet kellett vele értenem, hogy az a legnagyobb baj, hogy mind a szerelmet, mind a házasságot, az ideális társat annyiféle hiedelem, előítélet, elvárás övezi, akár a Karácsonyt, Télapót - nem is igazán csoda, hogy kevesen tudnak megfelelni az előfeltételezéseknek, és zátonyra futnak a párkapcsolatok.


 

Oprah, mint írtam már zabigyerek volt, véletlenül fogant, és még része volt az USA déli államaiban elég sokáig tartó szegregációban. 9-10 évesen megerőszakolták, alig volt 14, mikor gyermeke született; tehát ha úgy nézzük sorsa eleve a bukásra predesztinálta. De nem ez történt vele, mert 1969-ben iskolájukba látogatott Jesse Jackson tiszteletes, emberjogi harcos, és ezt tanítja: - A kiváló teljesítmény a legjobb fegyver a rasszizmus ellen. Legyenek ezért kiválóak!
"Aznap este hazatérve színes lapokból posztert ragasztottam a tükrömre, ami egyetemi éveimig ott is maradt. Idővel saját maximákat is kitettem, például: „Ha sikeres akarsz lenni, legyél kiváló!” ' Ha a legjobbat akarod, amit a világ ajánlhat, ajánld te is a legjobbat a világnak.' 
Ezek a szavak rengeteg nehézségen átsegítettek, akkor is, amikor még nem sok derült ki abból, mire lennék képes. A mai napig a kiválóság a legfőbb szándékom."
:)


Nem tudunk azzá fejlődni, amivé lehetnénk, ha olyanok maradunk, amilyenek most vagyunk - durva fordításban körülbelül ezt jelenti a fenti idézet.
Múlt héten még reggel negyed ötkor szálltam buszra, és délután négy körül jöttem haza, eléggé kifacsartan, de mégis volt erőm, energiám, reggel is, délután is olvasni. Oprah könyvének egy része anekdota szerű, könnyen olvasható, hisz a Titok elvben, tehát ismerős is volt - de mégis, erőfeszítést igényelt az odafigyelés.
És ez a poszt címének megfejtése is, mert a könyv elején, a belső oldalon találtam egy-egy könyvtári címkét: az önfejlesztést, és az életvezetést. Az utóbbit így, áthúzva, ami töprengésre késztetett engem, miért is kéne választani? Hát nem szorosan egymással összefüggő két dologról van szó?
Aki nem fejlődik, nem táplálja lelkét-szellemét, az az életét nem vezeti, nem éli meg, csak ő van megvezetve a társadalom, a környezete, a média által.
Amit biztosan tudok, hogy nincs vagy, szerintem csak és van, Önfejlesztés&életvezetés egymást támogatva, egy időben, remélhetőleg előre mutató irányba ;)

Képek és életrajz forrása:
https://en.wikipedia.org/wiki/Oprah_Winfrey

Aki szeretne további idézeteket olvasni, írja be a keresőbe, hogy Oprah Winfrey quotes, és olvasson, tanuljon, okuljon sokat :)



Megjegyzések