Februári esti mesék




FÜLSZÖVEG:

Greg Heffley világéletében egy dolgot akart: felnőni. De vajon tényleg olyan remek dolog a felnőtté válás, mint amilyennek ő azt hiszi? A fiú-lány bulik és a növekvő felelősség terhei mellett Gregnek még a kamaszodással járó kínos változásokkal is meg kell küzdenie – ráadásul mindezt úgy, hogy nincs mellette a legjobb barátja, Rowley. Vajon egyedül is állja majd a sarat? Vagy leteríti a rideg való?
https://moly.hu/alkotok/jeff-kinney



Kisfiam rendszeresen panaszkodik amiatt, hogy nem tudunk időrendben haladni Greg kalandjaival, de komolyan mondom: lasszóval vadászom le a könyvtárban a ropi naplókat.
Eddig most állunk a legjobban, mert a tizenkét kötetből ki tudtam hozni kettőt, a négyes és a tízes van nálunk. De amúgy a K46 alatt nagy nihil szokott lenni a gyerekkönyvtárban, nem Kinney művei. A közelebbi könyvtárba hajlandó is vagyok kéthetente elsétálni új munícióért, de hogy messzebb menjek, hiába, arra nem vagyok hajlandó. Azért hiába, mert mire odaérek, már nyoma se a ropi naplónak…

Szóval kicsit össze-vissza sikerül haladnunk, előbb olvastuk el, hogy fasírtban van Greg és a legjobb barátja Rowley, minthogy kiderült volna, hogy ugyan miért. Az ötödik kötet egyébiránt új kalandokat hoz az egész Heffley családnak, ugyanis az anyuka úgy dönt, hogy nekiáll újra tanulni, és magukra hagyja kicsit a fiúkat. Illetve egy házvezetőnőre, aki feltűnően szereti a rágcsákat, a szappanoperákat, viszont a munkát már kevésbe.


FÜLSZÖVEG:


Itt a nyári szünet – hétágra süt a nap, és minden kissrác a szabad levegőn rohangál. De hol van Greg Heffley? A házban gubbaszt, és videojátékokat játszik behúzott függöny mellett. Greg, aki saját bevallása szerint is benti éghajlathoz szokott, a leghőbb nyári vágyai szerint él: nincsenek kötöttségek és nincsenek szabályok. De Greg anyukájának más az elképzelése az ideális nyárról – olyan, ami dugig van kinti játékokkal és „családi együttlétekkel”. Kinek az akarata jut majd érvényre? Vagy esetleg a Heffley-család új tagja mindent a feje tetejére állít?

A negyedik részben Greg mindent elkövet, hogy békében tölthesse a nyári szünetet, sok számítógépezéssel és tévézéssel, de főleg az anyukája folyton keresztbe tesz a terveinek. Persze mennyivel jobban, nyugisabban telt volna a nyara, ha az elején nem néz meg egy horrorfilmet, ami aztán hetekre rettegéssel tölti el… 

Mindkét kötetben voltak poénok, akár rajzban, akár szövegben, én is egyre inkább megkedvelem Greg-et, minél többet olvasok róla. 


FÜLSZÖVEG:

Kiváltságos dolog egy háromgyerekes családban nagylánynak lenni, különösen akkor, ha olyan mesebeli családról van szó, ahol még a nehéz pillanatokban is mosolygósan oldódnak meg a bajok, ahol Apával nem csak kergetőzni, de nassolni is lehet, és ahol a kórházba került kistestvért a nagytestvér szeretete gyógyítja legjobban. És az a legjobb, hogy bár jó együtt lenni is, de vannak pillanatok, amikor a nagylány válik főszereplővé, például az iskolai farsangon, a babaszobában vagy a lánynapon, amit Anna kettesben tölt Anyával, izgalmasabbnál izgalmasabb mulatságokkal. 


Komolyan mondom: én már unom az APG könyveket, de sajnos évtizedek óta van gyerek a családban, aki még ovis, és igényli. Felnőttként ugyebár a nagyon naiv, és sokszor ugyanolyan szókincset használó stílussal van gondunk, pláne a kedvenceim azok a mesék, amikor még egy év alatti gyermeke szájába ad összetett mondatokat Bartos Erika... roppant hihetőek, ja, vagy nem :(

Emma a héten náthás, neki kellett ezt a lányos könyvet felolvasnom, minden este alvás előtt 2-3 mesécskét. Ezek elég kis rövid történetek, a végén a fotó az egyetlen, ami hihetővé, elfogadhatóvá teszi őket.
A poén, hogy most, sokadik olvasásra esett le, hogy Anna bizony már 20 éves, mert 1998-ban született; és akkor Peti már 18, Gergő pedig 16. Eszméletlen, hogy mennyi idő óta részesei ők mások családjainak, így a miénknek is. (mivel megvan az összes kötet a sorozatból, így nem nehéz.)

Még egy apró megjegyzés:
ha már arra jártunk, mert a szomszédban szóbelizett, megmutattam Fanninak Anna iskoláját, a Hermina úti két tannyelvű sulit :))
Érdekes véletlenek vannak. 


Megjegyzések