Párhuzamos univerzumok - Képzelet és tudomány


FÜLSZÖVEG:

Elpusztíthatja-e ​holnap egy aszteroida a Földet? Lehetünk-e fiatalabbak a saját gyermekünknél? Megjósolható-e a jövő a tudomány segítségével? Vannak-e jogaik a majmoknak? Hány neme lehet egy földönkívülinek? Hogyan építsünk életképes diktatúrát? Gazdasági hiba volt-e a Birodalom presztízsberuházása, a Halálcsillag megépítése? Cersei Lannister vagy Daenerys Targaryen kormányzott-e jobban? Na és mitől leszünk szerelmesek?
Három éve jelent meg A sci-fi politológiája című ismeretterjesztő könyv. A tanítva szórakoztató kötet jól ismert tudományos-fantasztikus filmek, sorozatok és regények segítségével világított meg mindenkit érdeklő és érintő társadalmi, politikai problémákat. A szintén társadalmi kérdéseket vizsgáló Fantasztikus világok, majd a pedagógiai szempontokat megjelenítő Nevelj Jedit! a szerzők, a vizsgált műfajok és a felhasznált tudományos eszközök körét is kinyitotta.

A Párhuzamos univerzumok tizenöt tanulmánya a Star Wars, a Star Trek, a Harry Potter-széria, a Deadpool, a Kapcsolat vagy a Trónok harca mellett számos további népszerű sci-fi, horror, fantasy és disztópia tudományos szempontú elemzésére vállalkozik. A műfaji sokféleség mellett a kötet fő újdonsága, hogy a társadalomtudományok mellett a természettudományok kiváló és elismert magyar képviselői is képviseltetik magukat benne. Az új kötetekben így nemcsak politológiai, pedagógiai, jogi, közgazdaságtani és viktimológiai, de pszichológiai, csillagászati, asztrofizikai vagy éppen geológiai szempontok is hangsúlyosan megjelennek.
A kötet szerzői: Bokor Nándor, Filippov Gábor, Flach Richárd, Gáspár Attila, Hraskó Gábor, Miyazaki Jun, Lápossy Attila, Nagy Ádám, Orosz László, Pirkhoffer Ervin, Pongrácz Máté, Radó Péter, Torbó Annamária, Tóth Csaba, Vancsó Éva, Vinkó József, Zsótér Dániel.


A KÖTET ITT KAPHATÓ A LÍRA OLDALÁN KEDVEZMÉNYESEN :)


Forrás: www.facebook.com/athenaeumkiado

Kikerestem a blog bejegyzései közül, épp a tavalyi Könyvfesztiválra jelent meg a Nagy Ádám  szerkesztésében, a Nevelj jedit! című ismeretterjesztő kötet, amely sorozatot Tóth Csaba által összeállított A sci-fi politológiája és a Fantasztikus világok kötetek előztek meg.
Úgy néz ki, hogy hála az egyetemi oktatók publikálási kötelezettségeinek, még van a tarsolyukban számos érdekfeszítő tanulmányötlet.
Mivel nekem a tavalyi kötet is tetszett, habár nem minden írás, nem volt kétséges, hogy amint lehet, szívesen jelentkezek majd a kiadónál ajánlót írni, sőt az előző két könyvet is várólistára tettem.
Már csak egy megfelelő ekönyves akciót kell kifogni hozzájuk…

Párhuzamos univerzumok, Képzelet és tudomány hirdeti az alcím. Minden egyes rész önálló írásmű, tudományosságra törekvő tanulmány, egyedi megállapításokkal, sokszor meghökkentő kiindulási pontokkal. Ismét nem olvastam el minden fejezetet, és nem azért, mert nem érdekeltek volna, hanem azért, mert sajnos nem ismerem a hozzájuk kapcsolódó fandomot, így nem tudnék róluk érdemben nyilatkozni.
Talán mondanom se kell, idén is Harry Potter világában kezdtem, még az előszó elolvasását megelőzve is. Once a Potterhead, always a Potterhead – ugyebár.
Lápossy Attila az ELTE ÁJK Alkotmányjogi tanszékén egyetemi tanársegéd, Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának gyermekjogi osztályvezetője. (mellesleg megjegyezném: az ÁJK weboldalán elavult a róla szóló információ)


A regényekben és filmekben bemutatott gyermekjogi helyzetek a tanulmánya fő témája, Rowling által megteremtett világot az ENSZ Gyermekjogi egyezményével párhuzamosan vett górcső alá. Magyarország 1990-ben írta alá a Gyermekjogi egyezményt, és az 1991. évi LXIV. törvénnyel hirdetett ki. Ezek alapján a gyermekek jogai a következőképpen csoportosíthatók avagy a “3P modellje”: minden gyereknek joga van 1., Védelemre (Protection), 2., Ellátásra, gondozásra (Provision) és 3., Részvételre (Participation).
Szerintem akik olvasták a könyvsorozatot, kapásból tudnak Harry életéből mondani olyan helyzeteket, amikor ezek az alapvető jogai megsérültek – pont e miatt nem igazán értettem egyet a tavalyi Nevelj jedit! kötetben szereplő állítással, hogy Dumbledore lenne Roxfort legjobb tanára.
A legmanipulatívabb talán inkább, nem kissé felelőtlenül helyezte el Harryt nagynénjénél.


Miyazaki Jun félig japán, félig magyar onlineszakértő a számomra nagyon kedves Star Trek sorozatok világába kalauzolt el, ahol a galaxis legstabilabb szuperhatalma a Bolygók Egyesült Föderációja. Elemzésében nemcsak hogy végigvette az összes ST sorozatot, vagy filmet, nagyszerűen nosztalgikus érzéseket ébresztve bennem, hanem olyan fogalmakat is kifejtett, hogy mi a szuperhatalom. Nagyon érdekes volt azt olvasni ebben a tanulmányban, hogy a Star Trek politikai felosztása, a bolygók konföderációja az Európai Unióra hasonlít.

Éppen ugyanannyira meglepett Gáspár Attila összehasonlító birodalomtudománya, ahol a Star Wars világát az antik Római Birodalomhoz viszonyította.
„Ez a tanulmány a Csillagok háborúja világának Galaktikus Birodalmába invitálja az olvasót. A cél nem más, mint megérteni a Birodalmat az elitek és társadalmi csoportok közti viszonyok  változásán keresztül. Három fő állításom: 1. a Birodalom a császárság létrejötte pillanatában már évek óta létezett, csak éppen köztársasági államforma mellett; 2. a Birodalom szűken értelmezett időkeretében sem kizárólag az uralkodó akarata érvényesült, hanem nagyon finom és többszintű hatalmi egyensúly működtette a rendszert, és ennek megbomlása okozta a vesztét; 3. a Birodalom radikális társadalmi változásokat hozott, amelyeknek széles tömegek voltak tényleges haszonélvezői, még akkor is, ha a rendszer súlyosan diszkriminatív volt más rétegekkel szemben.”


Forrás: www.facebook.com/athenaeumkiado


Utazás az elképzelt világokban, avagy a sci-fi földrajza címet adta Pirkhoffer Ervin, a PTE Földrajzi és Földtudományi Intézet egyetemi docense értekezésének. Meglehetősen szakmai szemléletű esszéjében a Star Wars, Star Trek és a Dűne könyvek, sorozatok világa mellett említésre kerül a Pitch Black (Riddick filmek), Csillagok között helyszínei is, de a két kedvencem az Armageddon vagy a Mentőexpedíció filmek is.

Vinkó József asztrofizikus, MTA doktora pedig még tovább fokozta a tudományt, pontosabban a csillagászatban mélyed el elemzése során. Kozmikus katasztrófák – forgatókönyvek a megsemmisülésre című fejezet két igen közkedvelt és gyakran használt világvége jelenetet vizsgált, a mindent elnyelő szupernóva esetét és az aszteroidabecsapódás realitását, illetve lehetséges hatásait.


Mutattam AniTigernek, hogy a moly merítés Young adult zóna forrásként szolgált Nagy Ádám és Torbó Annamária kortárscsoportokat elemző tanulmányában, amelyik fejezet mondjuk kissé (nagyon) spoileres, nem ártott volna valami figyelmeztetés az elejére.
No nem mintha valaha is be akartam volna fejezni az Éhezők viadala trilógiát, nekem elég volt az első résznyi Katniss pompás személyiségéből, de a tanulmánynak köszönhetően már nem kell elolvasnom, megnéznem az Alkonyatot sem.

Két nagyon izgalmas fejezetet hagytam ajánlóm végére, Filipov Gábor jegyzi Margaret Atwood: A szolgálólány meséje című zseniális művének politikai elemzését, melyet a diktátorokról, demokráciákról, elnyomó rezsimekről írt. Külön izgalmas volt, hogy én ezt a fejezetet az ELTE ÁJK épületében olvastam el múlt szombaton, míg a lányom nyelvvizsgáját írta.

A Roboraptor két szerzője, Pongrácz Máté és Zsótér Indi Dániel foglalkoznak az egyik legkomolyabb morális témával elemzésükben, a fajizmusról írnak Pierre Boule A majmok bolygója regénye, és a belőle készült filmadaptációk, képregények kapcsán. Mitől ember az ember? kérdés talán évezredek óta birizgálja a gondolkodó értelmiségek, tudósok fantáziáját, a két szerző választ sugall az ő szemszögükből.


Kinek ajánlom ezt a könyvet?
Sci-fi és fantasy olvasóknak, ismereteik kibővítéséhez, eljövendő sci-fi és fantasy íróknak, fanfiction íróknak. És persze minden rajongónak, geeknek, akik csillogó szemekkel olvasnak tovább, még a kedvenc fandomjukról, merengnek el általuk észre nem vett apróságokról.


Forrásom volt:
https://roboraptor.24.hu/2019/05/20/parhuzamos-univerzumok-konyvkritika/
https://mindennapkonyv.hu/interju/radio/beiratkoznal-roxfortba-dr-nagy-adam-eloadasa-parhuzamos-univerzumok-c-kotet-kapcsan




Köszönöm az olvasás lehetőségét az Athenaeum kiadónak!

Megjegyzések