S. J. Scott: A szokás hatalma
FÜLSZÖVEG:

Azt ​mondják, a sikerhez vezető út, ha az ember jól választja meg a szokásait. 
Most azt gondolod, hogy új szokásokat felvenni nem könnyű, sőt hosszú és sok energiát felemésztő kihívás. De nem hallottál még a szokás-csoportosítás módszeréről, amivel Te is gyorsan átformálhatod napi rutinodat, és ezzel együtt megváltoztathatod a teljes előtted álló életedet.

A szokás-csoportosítás lényege, hogy szinte láthatatlan, apró változásokat és rituálékat viszünk a mindennapjainkba. A szokás hatalma című könyvből 127 gyorsan elsajátítható „jó szokást” ismerhetsz meg, melyek iránymutatóként szolgálnak sajátjaid kialakításához.

Építsd be és használd őket! Hamar tapasztalni fogod, hogy ez a technika azért kiemelkedően hatékony, mert elkerüli a sok stresszt, amit akkor éreznél, ha egyszerre több dolgon próbálnál változtatni. 
Vajon belefér-e a napjaidba mindez? Ha attól tartasz, hogy megmaradsz majd az elmélet szintjén, és soha nem fogod tudni egyedül megvalósítani a könyvben olvasottakat, tudnod kell, hogy a kötet kezedbe adja azokat a bevált eszközöket is, amikkel motivált és következetes maradhatsz. 
Még a legfeszültebb időszakokban is fogsz találni időt és energiát arra, hogy betartsd az újonnan felhalmozott jó szokásaidat. Csak vágj bele, és az eredmény nem marad el!


Úgy nagyjából másfél éve foglalkozom alaposabban a szokások formálásával, Scott könyve - ha jól számoltam-, akkor 15. a sorban, ami ezzel a témával foglalkozik. Persze ebben a tizenötben bőven volt kindle könyv, vagy csak pszichológiai tárgyú kötetek, amelynek egy része foglalkozott a rutinokkal, de beleszámoltam az igazi Szokások hatalmát is, Charles Duhigg: The Power of Habit-ját.

Merthogy eredetileg Scott könyve a szokások csoportosításáról szól, ahogy a fülszövegben szerepel helyesen - számomra kicsit rejtély, hogy miért lett egy másik könyvhöz hasonló címe. 
No de, ha csak a megnevezésében hasonlítana, nem is lenne vele gond, az viszont már probléma, hogy kevés benne az eredeti, egyedi tartalom. 

Pontosan én, aki már egy tucat ilyen művet vettem kézbe, jól meg tudom ítélni, ha újabb szokásokat taglaló kötet kerül a kezembe, hiszen van mihez méricskélnem. 
Scott a bevezető fejezetekben felosztja a rutinokat háromfelé, a már ismert kulcsfontosságú szokásokra (keystone habits), támogató szokásokra (support habits) és elefánt szokásokra (elephant habits).

http://www.lmicanada.ca/blog/you-are-what-you-do.aspx


Keystone habit, azaz kulcsfontosságú rutin az, ami megváltoztatja az ember életét. Ez lehet extra nagy lépés, például a cigaretta elhagyása, a vegán étrend, napi 10 ezer lépés séta, de lehet jóval kisebb, elsőre kevésbé látványos szokás is. 
Kicsinek tűnik, de nagy változást képes okozni, ha például nem fogyózunk, csak nekiállunk írni, hogy mit eszünk, azaz evési naplót vezetünk. Mert hát a sok pici összeadódik, meggondolja az ember, hogy most akkor azért vegyem elő a jegyzetfüzetemet, és kezdjek el magyarázkodni, mert megeszem egy szelet sütit, vagy inkább lemondok róla? 
Persze, egy ilyen kis napló úgy ér valamit, ha minden egyes tétel szinte azonnal belekerül, és nem úgy, ahogy Scott javasolja, hogy a nap végén írjunk le mindent.
Ki emlékszik pontosan minden falatra? Pláne, mennyi az esély rá, hogy nem próbálunk meg csalni, szépíteni? 

Hasonló kiindulási ötlet a pénzköltési napló, vagy telefonos applikáció. Ez utóbbiak elég látványos diagramokat is képesek nekünk készíteni, így még szemléletesebb tud lenni, h mire megy el az ember pénze. Számomra a Wallet hozott változást, pláne azt szeretem benne, hogy nem csak nagyobb kategóriákba lehet rendezni a költségeket, hanem fel lehet őket egyesével címkézni.
Például egyéb pénzügyi kiadásban szerepel az ebédbefizetés, gyerekenként taglalva. De van már mozijegy, mozibüfé, sőt HP legó címkém is ;)

A támogató rutin, support habit valószínűleg a legkönnyebben kitalálható kategória, ilyen pl a fogmosás, vitaminszedés, X pohár víz megivása, de akár az is, ha úgy döntünk, hogy kutyasétáltatás közben hangoskönyvet, vagy podcastot hallgatunk. 

Az elefánt szokás volt az egyetlen igazi újdonság számomra a könyvből. A megnevezés ahhoz a mondáshoz kapcsolódik, hogy miként lehet megenni egy elefántot? Apránként, darabonként. 
Tehát adva van egy cél, nyelvtanulás, vizsga, szakdolgozat, és azt felosztjuk, ha nem is 10 ezer apró lépésre, de kisebb egységekre. 
A Duolingo teljesen ezen alapszik, egy-egy nyelvet alapfok körüli szintre, napi egy leckével, két év alatt biztosan el lehet érni.

Mondhatni, hogy sok az a két év, de csak napi 5 percről van szó, annyi egy minilecke, míg mindenki elgondolkodhat azon, hogy a napi 15-30-60 perc instagram/twitter/facebook/televízió mit tud számára nyújtani....
Az elefánt szokás módszerével tanulok az egyetemen a vizsgaidőszakban, szombat-vasárnap is legalább egy órát, de a napi egy-egy leckényi francia és svéd duolingózásom is ezen alapul. Ez a kép Scott saját weboldaláról, Develop Good Habits-ről származik és összefoglalja a rendszerét.
(Azért szedtem le onnan, mert eszméletlenül irritáló egy weblap, az a fajta, amelyen oldalt ad sense reklámok, a posztok közben meg 2-3 affiliate marketing ajánló szerepel. Mobilon olvashatatlan, de asztali változaton se szép - számomra ez az, ami a profiból leminősít valakit a vizuális poklok mélyére ><)

1., Kezd öt perces szokással.
2., Összpontosíts az apró eredményekre.
3., Válaszd ki az időt és a helyszínt.
4., Rögzítsd a szokásaidat egy bizonyos hívójelhez.
5., Készíts egy logikus teendő jegyzéket.
6., Légy elszámolható.
7., Legyenek apró élvezetes jutalmaid.
8., Összpontosíts az ismétlésre.
9., Ne törd meg a láncot! (ne hagyjál ki egy napot sem)
10., Készülj fel az akadályokra, nehézségekre.
11., Ütemezd be a megfelelő szokáshalmozást, napi/heti/havi rutinokra.
12., Emeld meg a szintet - napi 30 percre.
13., Csak egy szokást építs egy időben.

Scott a bevezető után hét témakörben adja elő a 127 szokással kapcsolatos ötletét, mégpedig úgy, hogy a rutinokat továbbosztja kulcsfontosságú, támogató, elefánt szokás szerint is. Minden ötlethez van egy rövidebb leírás, illetve egy hosszabb magyarázat is.
A témák pedig: karrier, pénzügy, egészség, szabadidős tevékenységek, rendszerezés (organizing), kapcsolatok, spiritualitás. 

Nos, én itt már semmi újdonságot sem találtam, innentől kezdve a könyv vagy azoknak jó, akik összefoglaló művet akarnak olvasni a szokások kialakításáról; vagy azoknak, akik most kezdenek neki a rutinjaik megalkotásához.

Megjegyzések