Marissa Meyer: Heartless ​– Szívtelen




FÜLSZÖVEG:



Bár Catherine az egyik legkelendőbb fiatal hölgy Csodaországban, és a házasodni kívánó Szív Király kedvence, őt mégis egyebek foglalkoztatják. Ínycsiklandozó süteményeket süt, és a leghőbb vágya az, hogy pékséget nyisson a legjobb barátnőjével. Az édesanyja szerint ilyen gondolatok azonban nem méltók egy olyan fiatal lányhoz, aki akár királynő is lehetne.
Cath megismerkedik Jesttel, a jóképű és titokzatos udvari bolonddal. Életében először valódi vonzalmat érez valaki iránt. Kockáztatva, hogy vérig sértik a Királyt és éktelen haragra gerjesztik Cath szüleit, a két fiatal titkos, viharos kapcsolatba bonyolódik. Cath a saját szerencséjének kovácsa akar lenni, és a saját feltételei alapján akar szerelembe esni. Ám a sorsnak más tervei vannak e varázslatos, őrült és szörnyetegekkel teli vidéken…

Eredeti mű: Marissa Meyer: Heartless 
Eredeti megjelenés éve: 2016

Abban a nehéz helyzetben vagyok, hogy bár elolvastam egy 550 oldalas regényt, szinte mégse tudok róla mit írni. Ha olvasom a moly értékeléséket, itt is kettős helyzet van: vagy a könyvet utálók, vagy imádó vélemények vannak.
Igaz, többféle elővetést kíván ez a történet, legelőbb azt, hogy szeresse, viselje el az olvasója a fanfiction, rajongói továbbírás műfaját. Aztán nem árt ismerni az eredeti Alice a Csodaországban-t, de félre kell tenni a Tim Burton féle filmváltozatokat.

Ez a történet bizonyos elemeiben pont annyira sötét, mint amennyire Burton mozivászon látomásai szoktak lenni, de mégis édeskés, helyenként nagyon csöpögős, nagyon csajos, young adult sztori lett. Szerencsére a végeredmény nem változik meg, a Szív királynő kegyetlen zsarnokká válik, Meyer meséjének épp az a lényege, hogy miként hagyja el Catherine a szívét.

A regény elején találkozik össze a Sziv király új udvari bolondjával, aki nem a bolond Kalapos (Mad Hatter) , ezt muszáj rögtön leszögeznem. Hanem egy tetőtől-talpig feketébe öltözött, feketére festett szemű ifjú, aki szemkápráztató trükköket ismer, hollóvá tud válni, és társa, Raven (Holló) valószínűleg Poe soha már madara.
Jest egyetlen szempillantás alatt elvarázsolja Catherine-t, mégpedig azzal, hogy mer más lenni, mint ami illendő, mint ami az udvariassági játszmákon túl van.
Természetesen egymásba szeretnek a fiatalok, noha a csókukra rettentő sokat kell várni, pontosan 396 oldalt :)



Közben azonban kiderül, hogy a lány szülei, Pinkerton márki és neje az apró, félénk és unalmas Szív királynak szánják lányukat. Jest sem ártatlan bárányka, hanem titkos küldetéssel érkezett a Fehér Királynő udvarából. Cilindrián, a bolond Kalapos előbb varázskalpagot ad Cath-nek, aztán összevész vele. A királyságot pedig folyamatosan ostromolja a hátborzongató szörny, a Gruffacsór.

Számtalan kaland és alak ismerős lehet azoknak, akik Alice meséit ismerik, sőt egy helyen még a kislány is szóba kerül, pletykaként. Azonban a kötet fő irányvonala Catherine és Jest szerelme. A lány egyszerre próbál önálló lény lenni, illetve megfelelni a szüleinek, próbálkozása eleve kudarcra van ítélve.

Rákerestem a neten, van Marissa Meyer wiki fandom, ott a rajongók 17-18 évesnek tippelik Cath-et. Körülbelül én is így számoltam magamban, de ennél fiatalabbaknak, és persze jóval idősebbeknek is klassz lehet ez a regény – csak ismerni kell hozzá Lewis Carroll mesterművét, és kicsit engedni kell az írói képzeletnek, hogy szárnyaljon, a már lezárt Csodaországban.

Valahol, talán egy másik idősíkon, másik szegletben Catherine éppúgy boldog lehet Jest-tel, ahogy Alice a bolond Kalapossal más fanfictionökben ;)

Kedvenc Jest rajzom,
 forrás: https://hu.pinterest.com/pin/555702041516595328/



Megjegyzések