Gill Sims: Hát ​persze, hogy iszom!!!



FÜLSZÖVEG:

A vidám, szabad szájú és szókimondó Ellen férjével, két csemetéjével és négylábú kedvencével éli a családok hétköznapi életét. Születésnapjára készülve riadtan gondol bele abba, hogy hamarosan talán ő is olyan lesz, mint a „többi anyuka”, akiknek az élete csupán abból áll, hogy jógatanfolyamra járnak, a baba-mama torna után udvariasan elcsevegnek, és megbotránkozva néznek Ellenre, ha egynél több pohár bort kér. 
Ellen azonban nem akar tökéletes anyukának látszani, aki úgy tesz, mintha nem is lehetne boldogabb, és élete hátralevő részében csakis a gyermekeiért él. Esténként inkább fog egy pohár bort, hálát ad, hogy ezt az újabb napot is túlélte, és magában elküld mindenkit a fenébe. 
Aztán egyszer csak támad egy zseniális ötlete, amely váratlanul színt visz a szürke hétköznapokba, sőt fenekestől felforgatja az életét, és a többi anyukával való kapcsolatát is alaposan megváltoztatja…

Eredeti mű: Gill Sims: Why Mummy Drinks
Eredeti megjelenés éve: 2017

A KÖNYV ITT VÁSÁROLHATÓ MEG A LÍRA OLDALÁN KEDVEZMÉNYESEN! :)


Alapvetően nem vagyok az az anyatípus, aki vagy piedesztálra emeli az anyaság voltát, vagy áldozatként éli meg, ezért is tetszett meg ennek a könyvnek a fülszövege. Rögtön láttam, hogy hasonlóképpen fogunk vélekedni a világról, és nem is csalódtam Ellenben, ha épp nem röhögtem,  akkor sokat bólogattam olvasás közben.

Szóval mi ez a képzeletbeli napló? Semmi különös, egy hétköznapi 39 éves, kétgyerekes anya napi küzdelmeinek leírása. Vicces módon a kötet egy gyaníthatóan túl tökéletes életmódot fest le január elsejére, hogy milyen lenne Ellen kifogástalan napja. Hát nem olyan, mint a valóságban, és ez a tény egyből ismerős lehet minden anyának.
Anya tervez, a gyerek, gyerekek pedig bevégzik helyettünk is a sors kifürkészhetetlen útjait.
Ellen talán az átlagnál pechesebb, időnként azt gondoltam olvasás közben, hogy egyenesen Murphy kedvese. Ami elromolhat, el is romlik általában a napjaiban, és lehet, hogy van olyan olvasó, aki ezt nem találta, fogja életszagúnak gondolni.

A kiindulóhelyzet a történetben az, hogy a főhősnőnek egy lánya és egy fia van, Jane és Peter. Évtizedek óta együtt élnek férjével, Simonnal, aki mérnök, roppant Elfoglalt és Fontos apuka. Ellen félállásban dolgozik, informatikusként, a háztartáson és a gyerekek nevelésén, szállításán kívül. Kedvenc napja a Teszek a Világra péntek, mikor eljárhat végre barátnőjével inni, habár mikor túl stresszes, hét közben is lecsúszik jó néhány pohár bor a torkán.

Az alkoholizálás biztosan túl van tolva ebben a kötetben, tehát aki egyáltalán nem iszik, vagy kényelmetlen neki spicces felnőttekről olvasnia, ne olvassa ezt a könyvet.
Ellen meglehetősen morcosan tud hozzáállni a világhoz, igazi különc, önfejű nőszemély, de szerintem roppant szórakoztató humora van. Néhány kalandja olyan, mint egy amerikai sitcom, mégis alapvetően azt tudom írni, hogy ez egy elég univerzális kötet.


Szerintem az anyák mindenhol a világban két dolog tudnak parázni: ha visszamennek dolgozni a gyerekük mellől, illetve, ha nem. Ellen folyton-folyvást úgy érzi, hogy az iskolakapuban álló Tökéletes Anyukák Gyülekezete meg-és elítéli őt, és ezzel az érzéssel valószínűleg bárhol a világon lehet találkozni anyaként. 
A könyvben alapvetően háromféle anyatípus van: a tökéletes anyukák bioételen és bioéleten tengedő brancsa; az ősanya típus, aki szintén bioételen él, de még a saját szárított és megőrölt méhlepényét is megeszi. Ezen felül Ellen és barátnője, Hannah féle anyukák, akik több szerepben próbálnak egyszerre helyt állni, zsönglőrködni idővel, energiáikkal. 
A vicc az, hogy mindannyian másfélék szeretnének lenni, és csak szerepet igyekeznek játszani a külvilág felé. 

Miről szól még ez a könyv? A házasság nehézségeiről, egy mobiltelefonos applikációról (Miért iszik anya?), a családi karácsonyokról, az idegőrlő rokonokról, és számtalan tippet lehet kiolvasni, hogyan ne viselkedjünk partin, vagy hogyan ne rendezzünk partit otthonunkban. 
Ez a könyv nem közlekedésbarát, mert van számtalan poén, mikor röhögőgörcsöt kap az olvasó, és garantáltan furán fog ránézni a környezete. Engem rendkívül jól elszórakoztatott húsvét vasárnap és hétfőn ez a kötet, könnyen olvasható, pörgős olvasmány. 
Jó szívvel ajánlom kikapcsolódásként, abszolút jó értelemben vett szórakoztató irodalom, nem is próbál szerencsére másnak látszani :)

Köszönöm az olvasás lehetőségét a Partvonal kiadónak!

Megjegyzések