Mentőexpedíció hajrá! Hozzuk haza Mark Watney-t :)

Ez egy ritka blogbejegyzés lesz, mert nem vagyok egy nagy mozilátogató, átlag négyszer jutok el egy évben, és akkor sem az úgymond trendi, közönségdarabokra. Utoljára a Mad Max 2. részét néztük férjemmel, és hát Furiosa története nem csalt tízmilliókat a széles vászon elé.
Andy Weir könyv adaptációja, a The Martian, amit magyarul Mentőakciónak fordítottak, viszont igen.


Magáról a regényről már írtam, ITT lehet elolvasni a posztot, és nem lehetek elég hálás a Mini könyvklub tagjainak, hogy egyöntetűen ezt a könyvet szavazták meg olvasásra. Kitűnő történetet, és bízvást mondhatom, így bő három órával a film megtekintése után, hogy Ridley Scott rendező a hírnevéhez méltót alkotott.
Pedig őszintén féltem, hogy el fogják szúrni, túl hálivúdira veszik a figurát, hiszen a mozihoz kiadott második trailer tulajdonképpen minden akciót lelőtt előre.

Leírás
A Marson hatalmas homokvihar készül. A NASA űrhajósai biztonsági okokból azonnal elhagyják a bolygót: halott társuk testét sincs már idejük megkeresni. 
Nem is találnák. Mark Watney (Matt Damon) ugyanis nem halt meg; csak a szkafanderébe épített adó meghibásodása miatt hiszik a többiek, hogy nem élte túl az első szélrohamokat. 
A mérnök-botanikus mindent elkövet a túlélése érdekében: gépeket szerkeszt, élelmiszert termel, vizet gyárt, és amikor a Földi irányítók felfedezik, hogy él, felkészül a mentőexpedíció fogadására.
De az expedíció négy év múlva érkezik, méghozzá az ellenséges bolygó egy egészen másik pontjára. Neki 3200 kilométert kell utazni, hogy fogadhassa őket: egyedül, megfelelő felszerelés nélkül, végtelen magányban.

No, ennyit a hivatalos reklámról, aki teheti mindenképpen tegye várólistájára a könyvet, és nézze meg a filmet is! :)

Kép forrása:

"– Mi a faszom az az Elrond projekt? – kérdezte Annie. 
– Valahogy el kellett neveznem. – válaszolta Venkat. 
– És az Elronddal sikerült előállnod? – folytatta Annie. 
– Mert ez egy titkos megbeszélés: – találgatott Mitch. – Az e-mailben az állt, hogy még az asszisztensemnek sem mondhatom el. 
– Elmagyarázok mindent, amint Teddy megérkezik – mondta Venkat. 
– Miért jelentene az Elrond titkos megbeszélést? – kérdezte Annie. 
– Nagy jelentőségű döntést fogunk meghozni? – kérdezte Bruce Ng. 
– Pontosan – bólintott Venkat. 
– Ezt meg honnan tudtad? – kérdezte az egyre bosszúsabb Annie. 
– Elrond – világosította fel Bruce. – Elrond tanácsa A Gyűrűk Urából. Azon a megbeszélésen döntik el, hogy elpusztítják az Egy Gyűrűt. 
– Jézusom – tört ki Annie-ből. – Egyikőtöknek sem volt csaja a középiskolában, mi?"
Könyvben és filmen is szereplő aprócska dialógus rejtett poént hordoz, mint a mellékelt amerikai mozipremier képe. Sean Bean játszotta Mitch Henderson-t, aki az Ares III küldetés földi Nasa vezetője, illetve Boromirt a Gyűrűk urában :D
Fandoms united.

Más említésre méltó tények:
  •  természetesen a főszereplő Matt Damon, akit én őszintén bevallom évekig összekevertem Ben Affleckkel. (túl sok filmben játszottak együtt) Nagyon jól hozta Mark természetes humorát, és töprengő oldalát is, bár a filmen eléggé cenzúrázták a káromkodásokat - lásd a könyv első mondatát is kihagyták: Rábasztam. (a legcsúnyább, amit kimondott: "ez bizony szívás" illetve egyszer őrjöng, de azt meg némán kellett eljátszania.)

  • Jeff Daniels nem először játszik híres filmben, példának okáért ismerős lehet a Dumb és Dumber-ből, ahol Jim Carrey-vel bolondozott együtt; vagy a 101 kiskutya élőszereplős változatából, mint a dalmaták gazdija.

  • a film zenéje, a diszkó telitalálat, sok képi-helyzeti poén forrása. Donna Summertől a Hot stuff már szerepelt a vásznon, az Alul semmi című angol vígjátékban; most Mark akkor hallgatja, amikor a plutóniumot szállítja a marsjáróban :DD Abbától a Waterloo akkor szól, mikor Mark végre odaér a Schiaparelli kráterhez, a film záró betétdala pedig mi más is lehetne, mint az I will survive (Gloria Gaynor).
    Teljes dallista itt.
  • Ridley Scott.Csak a címeket hozom, szerintem ez is elég, így is bemutatja a lenyűgöző munkásságát:
    A nyolcadik utas: a Halál (Alien 1.) 1979.
    Szárnyas fejvadász 1982.
    Fekete eső 1989.
    Thelma és Louise 1991.
    1492 - A Paradicsom meghódítása  1992.
    Gladiátor  2000.
    Hannibál (A bárányok hallgatnak folytatása) 2001.
    Robin Hood (Russel Crow-féle) 2010.
Végül még egy videó:  Matt Damon interjú

Megjegyzések