J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura




Akik követnek tumblren, twitteren, jól tudják, mennyire rajongok Tolkien mester munkájáért. Tavaly az egyik könyves fogadalmam volt a történet újraolvasása, és teljesítettem is, legnagyobb részben a badacsonyi nyaralás alatt.

Értékelésem:
Csillagos ötös, vagy inkább kilences! ;)

Emberfeletti küzdelem a szótengerrel, a nevekkel (egy-egy személyre kitalált névváltozatokkal), rengeteg helynévvel, két térképpel, kronológiával, és iszonyatosan sok utalással Bilbó hobbit kalandjaira; mindezt köríti legendával, leírásokkal, szívvel-lélekkel, mesével, verssel.

Tényleg igaz a leírás, múlhatatlanul, összehasonlíthatatlanul más, mint a többi fantasy; részint mert csöppet íróasztal szagú – én hívom így a félelmetes, apróságokig, tündenyelvig terjedő kidolgozottságát, ami viszont olykor megakasztja az olvasót. Mert bizony Tolkien benne él a mesében, és mikor belelendül a történet sodrába nem veszi észre, hogy az olvasó lemaradt, elfáradt, lembasra volna szüksége :D
Talán csak a fia, Christopher, apja hagyatékának, műveinek rendezője ismeri az író világának minden zegét-zugát; a hétköznapi elméknek többedik olvasás után is marad a rácsodálkozás élménye, ez elmerülés a szavak lezúduló világába, a mese szövevényes hálózatába.



De nem baj ez, így tökéletes, fenomenális mű a Gyűrűk Ura, és nagyon jó volt most olvasnom, hogy a Hobbitot januárban forgattam előtte. Mert most majd megyek, beteszem a dvd-ét, és bár a filmen Aragorn, Gandalf és Frodó a főhős, én Samut fogom lesni egyre, akit most a harmadszori olvasás után szívből megszerettem a végzeten túli, sorsot legyőző hűsége miatt.


"– Hová mégy, uram? – kérdezte Samu, bár most értette meg végre, hogy minek a tanúja. 
– A Révbe, Samu – mondta Frodó.
– És én nem mehetek. 

– Nem, Samu. Még nem, legalábbis a Réven túl nem. Bár te is voltál Gyűrűhordozó, habár csak kis ideig. Majd eljön a te időd is. Ne légy szomorú, Samu. Nem húzhat a szíved mindig kétfelé. Egynek és egésznek kell lenned, még sok-sok évig. Még annyi mindennek kell örülnöd, annyi mindennek lenned, és annyi minden dolgod van."







May it be an evening star shines down upon you
May it be when darkness falls your heart will be true
You walk a lonely road
Oh how far you are from home

Mornie utulie (Darkness has come)
Believe and you will find your way
Mornie alantie (Darkness has fallen) 
A promise lives within you now

May it be the shadow's call will fly away
May it be you journey on to light the day
When the night is overcome
You may rise to find the sun

Mornie utulie
Believe and you will find your way
Mornie alantie
A promise lives within you now
A promise lives within you now

http://en.wikipedia.org/wiki/May_It_Be

Megjegyzések