Lana Millan: Raziel


FÜLSZÖVEG:

Ismered a viccet, amiben a bukott angyal, a KitKat-mániás démon és egy hősszerelmes bolti eladó a Tudás Könyvének keresésére indul? Nem? Nem csoda, hiszen ez nem vicc. Raziel a Tudás Könyvének őrzője, a legfelsőbb misztériumok és titkok angyala. Vagyis csak volt. Valami történt. Lélegzik és ver a szíve, miközben Nevada tűzforró sziklái között kinyitja a szemét. Emberré vált. Lehetne még ennél is rosszabb a helyzete? Lehet, és lesz is. Amikor eltűnik a Tudás Könyve üzletet ajánlanak neki: ha segít megtalálni, visszakaphatja a szárnyát. Segítőként egy pimasz démont varrnak a nyakába, hogy aztán együtt vágjanak neki Amerika vadregényes tájainak. Kalandos útjuk során Raziel felfedezi magában az elszánt harcost, a féltő barátot, és az esendő embert. Lana Millan második regénye egy izgalmas mese, ami akár igaz is lehetne.


A REGÉNYT ITT TUDJÁTOK MEGVENNI A LÍRA OLDALÁN KEDVEZMÉNYESEN :)
Még Kit-Kat is jár hozzá!





"Az emberek és a megdönthetetlen hitük önmagukban. Ha Istenben hinnének ilyen meggyőződéssel, sosem kerültek volna ekkora pácba."

Legutóbb a Tündérfogó kapcsán lelkendeztem egy kört azon a tényen, hogy nekem az urban fantasy az egyik kedvenc alműfajom. Tehát olyan félig mesés, hihetetlen, emberfeletti, mágikus történetek, amik azonban mégis az emberek világában, a Földön, egy konkrét földrajzi helyen játszódnak. 

Lana Millan regénye az USÁ-ba kalauzol minket, ahová száműznek egy volt angyalt, mégpedig Razielt, aki a Titkok Őrzője, a Misztériumok arkangyala. Az Úr eredetileg Raziel őrizetére bízta a mindentudás könyvét, amit ő átadott az embereknek, akik így szépen nekikezdtek a fejlődésnek. 
Ámde mivel az ember egy következetlen lény, sem a Jóisten, sem az angyalok nem látták előre, hogy milyen gyors lesz a technikai fejlődés a világon, illetve hogy gyilkolásra is fel fogják használni a Tudást. A kis naivok…

A regény kezdetén Raziel egy földi lány, Tara bőrébe kerül, és muszáj igazat adnom a többi molyon véleményezőnek: igen hisztis egy kis lélek a csaj! Körülbelül egy 17 éves kamasz reakcióit produkálja, tehát őt a történet elején nehéz kedvelni. 
Nem úgy a mellékszereplőket, Urielt, az arkangyalt, aki időnként ellátja egy-két tippel Razielt, illetve Beladert, a démont, akivel együtt indul visszaszerezni a Tudás Könyvét az újdonsült leányzó. Mindkét pasi szemtelen, karcos, kiszámíthatatlan egyéniség, állandóan beszólnak Razielnek, hozzáteszem, nem véletlenül.

"Hetyke mosoly jelenik meg Uriel arcán. 
– Annyira vagy manipulatív személyiség, mint mondjuk egy… – a távolba réved.- Egy szöcske.Vagy várj, az hozzád képest igazi stratéga, inkább mint egy frissen ültetett facsemete."


Amiért én mégis egy csöppet magasabbra fogom értékelni ezt a regényt, mint az átlag moly, annak az az oka, hogy rájöttem: ez egy iszonyatosan geci feladat, Raziel élete egy fura peepshow, Big Brother. 
Ül a Jóisten, meg az angyalai odafenn, Lucifer, meg a többi démon, ördög odalenn, és egyaránt popcornt zabálva nézik, ahogy csetlik-botlik a volt angyal. Kinézem belőlük, hogy még fogadást is kötnek arra, hogy összejön-e Belader Raziellel.
Nekem tetszettek a szövegben elrejtett okos félmondatok is, amik egyrészről az emberiség gyarlóságait, másrészről a főhős kínlódásait jelenítik meg.


"Ebben a világban ritka kincs a csend, mintha az emberek tartanának tőle valamiért."



Szóval mindent összevetve, az idősík hibáit, azt hogy Raziel elkezdi a földi lány, Tara szüleit apám, anyám-ként emlegetni, még a hisztijét is, azért én jócskán sajnálom az exangyalt.
A regény elején semmi emléke nincs, még a teste sem a sajátja… hát bizony mondom, én is elveszett lennék, ha memória nélkül ledobnának egy sokmilliós nyüzsgő metropolisz közepére. 
Drukkolok, hogy hamar elkészüljön a folytatás, de a többséggel ellentétben még akkor sem óhajtok trilógiát, ha Belader és Uriel szórakoztató volt.
Jó szívvel ajánlom, de inkább azoknak, akik bírják a young adult elemeket! 


Köszönöm az előolvasás lehetőségét az Athenaeum kiadónak!

Megjegyzések